Dina tänder ska räcka hela livet!

När bromsarna på bilen blir utslitna är det bara att lämna in den så får du dem utbytta. När dina kläder börja se risiga ut så är det bara att sortera bort dem och gå till affären och köpa nya. Om du sliter ut dina tänder är det dock inte fullt lika enkelt att fixa till…

De flesta av oss tappar sina mjölktänder vid 7-10 års ålder. De nya tänder som då kommer fram ska sedan räcka hela livet. Det kan vara värt att skänka en tanke då och då. Genom att ta hand om dina tänder kan du förebygga väldigt mycket lidande och behålla dem i gott skick livet ut.

Vi är lite tjatiga ibland, men det får ni helt enkelt leva med. Man kan inte säga det för ofta: Borsta dina tänder morgon och kväll – det är den bästa investeringen i din framtid du kan göra.

Med dagens teknik går det förvisso att i stort sett byta ut alla dina tänder med konstgjorda produkter. Det är dock kostsamt och ofta även ganska plågsamt. Får du en skada på en tand orsakad av yttre faktorer, som till exempel en hockeyklubba eller liknande hjälper det ju faktiskt inte hur mycket du än har borstat dina tänder. Sådana olyckor kan hända alla och då är det bra att dessa metoder finns. Det är däremot väldigt onödigt att missköta sina tänder och bli tvungen att spendera tusentals kronor på att fixa till tänderna för att du slarvat med tandborstningen!

Här kommer en liten checklista som du bör lägga på minnet om du vill att dina tänder ska hålla genom hela livet:

  1. Borsta tänderna varje morgon och varje kväll!
  2. Gå till tandläkaren/tandhygienisten en gång om året.
  3. Använd en tandkräm som innehåller flour.
  4. Undvik i möjligaste mån att röka och snusa.

Ta hand om gaddarna – det är en investering för livet!