Investera i din orala hälsa!

Klockan är 23.45. Du sitter och halvsover i soffan framför någon amerikansk deckarserie och du vet att du ska upp tidigt i morgon och jobba. Du reser dig sakta och rör dig i ultrarapid mot sovrummet. Du kliver ur kläderna och i samma stund som huvudet landar på kudden så faller du i sömn.

Känner du igen dig i det där? Det gör väldigt många människor! Även om det kanske inte är glasklart ännu så tänker jag faktiskt komma fram till en poäng här. Hur trött du än är så hoppa inte över att borsta tänderna på kvällen! Det tar bara ett par minuter och det är inte alls speciellt jobbigt. Du kommer dessutom känna dig bra mycket fräschare när du vaknar på morgonen.

Om du inte borstar tänderna på kvällen så får bakterierna som de flesta känner som “tandtroll” arbeta hela natten, helt ostört, med att bryta ner dina tänder. Till slut kommer de att lyckas bryta igenom den skyddande emaljen och du får ett hål. Alla som någon gång har haft ett hål i en tand vet att det kan vara en ganska obehaglig upplevelse. Både tandvärken som uppstår och tandläkarbesöket då hålet ska lagas. Hålet som uppstår i din plånbok kommer dock ingen hjälpa dig att laga…

Efter tandborstningen är det en särdeles god idé att skölja munnen. Tänk på att använda ett munskölj som innehåller flour. Läs noga på etiketten när du köper ditt munskölj eller fråga personalen på ditt apotek. Du kan också fråga din tandläkare. Hen kan garanterat tipsa dig om en bra produkt. Tandläkare gillar nämligen flourprodukter och oddsen är ganska goda för att du även kommer få rekommendationen att börja tugga flourtuggummin.

En bra tandborste kan du köpa för bara några tior. En bra tandläkare kan laga ett hål i din tand för några tusenlappar. Matematiken är alltså ganska enkel. Ta hand om dina tänder – det är en extremt bra investering!