Skippa inte tandläkarbesöket!

De flesta av oss får en kallelse från tandläkaren ungefär en gång om året. Det är också ganska vanligt att vi känner visst obehag inför detta besök. Mår du väldigt dåligt av tandläkarbesök bör du givetvis söka hjälp, men för de flesta av oss är det av ren bekvämlighet som gör att vi drar oss för att gå dit. Även det ekonomiska gör att många tvekar.

– Tänk om tandläkaren hittar ett hål; då blir det dyrt!

Men faktum är att du bara lurar dig själv. Även om det skulle visa sig att du faktiskt har ett hål, så är det betydligt billigare att fixa till det på en gång. Ju längre tiden går, desto allvarligare blir skadan på din tand och ingreppet blir bara dyrare ju längre du skjuter det framför dig.

Så nästa gång det dyker upp en kallelse i brevlådan så föreslår jag att du lägger alla ursäkter och undanflykter åt sidan och istället bokar in besöket i din kalender. Det är viktigt att en professionell tandläkare får kontrollera din munhälsa med jämna mellanrum. Även om det kostar några kronor, så tjänar du definitivt på det i längden!

För att undvika dyra överraskningar hos tandläkaren finns det några enkla saker du ska tänka på. Först av allt det mest självklara – borsta dina tänder två gånger om dagen! Du kan också tänka på följande:

  • undvik onödiga sötsaker och läsk
  • använd flourprodukter som till exempel munskölj eller flourtuggummi.
  • gör rent mellan tänderna med tandtråd eller byglar.