Tandblekning

Med åldern kan du få gula tänder, även om du sköter din tandborstning väl. Du kan också få fläckar på tänderna av till exempel tobaksprodukter, kaffe och te. Det innebär dock inte att du inte kan få vita tänder igen. Tandblekning finns i många olika varianter och vi går igenom de vanligaste här.

Tandblekning hemma

Du kan köpa ett tandbleknings-kit och bleka dina tänder själv hemma. Ofta går det till så att du lägger en sorts kräm i en bitskena som du sedan sätter på tänderna. Krämen ska sedan verka ett tag och sedan sköljer du rent munnen. Behandlingen kan behöva upprepas ganska många gånger innan du ser något resultat, men om du är noga och följer tillverkarens instruktioner kan du mycket väl uppnå ett lyckat resultat.

Tandblekning hos tandläkaren

Många tandvårdskliniker utför tandblekning. Prata med din tandläkare eller kontakta kliniken dit du brukar gå på din årliga kontroll. Preparaten de använder är effektivare än de du kan hitta i din ica-butik och personalen har stor erfarenhet av tandblekning, vilket ofta ger ett bättre resultat än om du gör det själv hemma.

Tandfasader

Ett annat sätt att få vitare tänder är att montera så kallade fasader på dina befintliga tänder. Då får du verkligen ett bländande vitt leende, men du får också vara beredd på att det kostar ganska mycket pengar. Du kan få betala flera tusen kronor per tand, men resultatet blir varaktigt och dina tänder kommer verkligen att se perfekta ut. Kontakta en tandläkare om du vill veta mer om att motera tandfasader.