Dålig andedräkt

Dålig andedräkt eller halitosios som det också kallas är ett problem som många svenskar lider av och det kan bero på många olika saker. Många äter halstabletter eller tuggar tuggummi, men det är en mycket bättre idé att försöka komma åt själva källan till den dåliga andedräkten.

Dålig andedräkt kan bland annat bero på uppstötningar från magen, och det finns receptfria läkemedel som man kan använda för att behandla det. Det är också viktigt att sköta sin munhygien, för annars kan du lätt drabbas av just dålig andedräkt. Den vanligaste orsaken är faktiskt bakterier på dina tänder eller på tungan.

Du kan också få påverkad andedräkt av stark mat, till exempel med mycket vitlök i. Alkohol och cigaretter är också vanliga orsaker till att din andedräkt inte blir den bästa.

Att borsta tänderna minst två gånger om dagen; morgon och kväll måste du givetvis göra. Det finns också speciella tungskrapor som man kan använda för att ta bort beläggningar på tungan som också kan leda till att din andedräkt bli ofräsch.

Upptäck dålig andedräkt

Om du har dålig andedräkt är det inte säkert att du märker det själv. Fråga därför gärna en nära vän eller familjemedlem och be om ett ärligt svar. Det är inte roligt att komma till ett affärsmöte eller kanske en anställningsintervju och lukta illa från munnen.

Ett vanligt missförstånd är man kan andas ut i handen och sedan känna sin egen andedräkt genom att lukta i handen. Det är ingen tillförlitlig metod och du kommer garanterat inte att upptäcka om du luktar illa i munnen på det viset.

För att undvika dålig andedräkt ska du försöka att dricka vatten regelbundet för att få igång salivproduktionen i munnen. Saliven hjälper nämligen till att bryta ner de bakterier som orsakar den dåliga lukten. Det finns också speciella munsköljningsprodukter som är avsedda just för att behandla dålig andedräkt.