Självklart ska du använda flourtandkräm!

Ni har säkert inte missat att flourtandkrämens vara eller inte vara har debatterats ganska kraftigt den senaste tiden. För oss är det en självklarhet att använda tandkräm med flour i, och vi rekommenderar att du gör det också.

Flour är en mycket viktig del i skyddet mot karies och en stor anledning till att vi har så pass bra tandhälsa i västvärlden. Att sluta använda flour är därför en mycket dålig idé och vi instämmer fullt i de larmrapporter som hävdar att tandhälsan skulle försämras dramatiskt om vi slutade med flourtandkräm.

Våra grundtips för att behålla starka och friska tänder genom hela livet är…

  • Borsta tänderna morgon och kväll (minst två minuter) – med en tandkräm som innehåller flour!
  • Komplettera gärna med flourskölj
  • Använd tandtråd med jämna mellanrum (minst en gång i veckan)
  • Hoppa inte över tandläkarbesöken (det är värt pengarna!)

Dessutom finns det tre viktiga saker att undvika alternativt att vara extremt återhållsam med. Detta är lika viktigt som ovanstående punkter.

  • Undvik rökning. Cigaretter gör att du får gula tänder. Dessutom finns det massor av andra negativa hälsoeffekter med rökning.
  • Snusa inte. Snus i sig är inte jättefarligt för tänderna. Däremot är det inte speciellt snällt mot ditt tandkött. Det fräter och kan i förlängningen leda till tandlossning. Dessutom ser det ofräscht ut!
  • Den tredje stora boven är givetvis socker. Vi förespråkar inte nolltolerans och vi förstår mycket väl att det är svårt att helt undvika. Men var återhållsam, håll godisätandet till en dag i veckan och dra ner på läsken. Det är några bra tips som kan göra stor skillnad.

Vi har sagt det många gånger förut, men det tål absolut att upprepas. Dina tänder ska du leva med i resten av ditt liv. Det är en mycket viktigt att sköta dem! Dåliga tänder ger upphov till mycket smärta och ofta stora kostnader, därför är de få kronor du lägger ut på tandvårdsprodukter och tandläkarbesök en riktigt bra investering för framtiden.