Välj en mjuk tandborste!

För de allra flesta är det en god idé att välja en mjuk tandborste. Tänderna är som bekant hårda (emaljen) och tål en ganska hård tandborste. Ditt tandkött däremot är mera ömtåligt och bör därför behandlas lite mer varsamt. Om du byter till en tandborste som är hårdare än den som du är van vid har du säkert märkt att det kan komma blod från tandköttet. Det är ett tecken på att du antingen trycker för hårt när du borstar tänderna, eller att tanborsten är för hård.

Det finns mjuka, medium och hårda tandborstar. Det är ytterst få som ska välja den hårda varianten. Givetvis måste du själv prova dig fram, men jag skulle vilja hävda att ca 90 procent av befolkningen bör använda den mjuka varianten.

En mjuk tanborste är skonsam för tandköttet och gör att du utan att få ont kan borsta även tandköttet vilket är en stor fördel. Det är nämligen lika viktigt att ha ett friskt tandkött som att ha friska tänder.

Moderna eltandborstar varnar om du trycker för hårt när du borstar tänderna, den kontrollfunktionen finns av naturliga skäl inte för oss som borstar ”manuellt”. Det är ytterligare en anledning att välja en mjuk borste.

Ta hand om din mun, så hörs vi snart igen!