Tandborstning minskar sötsuget

Att borsta tänderna är så klart bra för tänderna. Det vet vi alla och de flesta av oss är ganska noga med att göra det två gånger per dag. Men visste du att tandborstning faktiskt kan vara ett sätt att hantera suget efter sötsaker?

Ta en stund och tänk efter. Brukar du vara sugen på godis direkt efter du har borstat tänderna? Nä, jag tänkte väl det. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det är ett känt faktum att det är så.

Så nästa gång du känner det där påträngande behovet av att äta något sött så vill jag att du istället går och borstar tänderna. Se det som ett test, och funkar det så kan det vara värt att fortsätta. Sötsaker är ju faktiskt inte bara onyttigt, det är också en stor anledning till att människor får hål i tänderna!

I senaste numret av tidningen Aktiv träning läste jag att det eventuellt kan vara den mintsmak som tandkräm ofta har som gör att sötsuget minskar. Jag tror dessutom att den där fräscha känslan man har i munnen gör att man inte gärna stoppar in en godisbit.

Vi säger givetvis inte att du ska sluta äta godis. Men vi rekommenderar att du inte gör det varje dag. Sockret som finns i snasket är inte bra för din hälsa. Du går upp i vikt (om du inte motionerar) och du utsätter dina tänder för onödigt mycket “lidande”.

Så håll nere godiskonsumtionen, och när sötsuget blir som allra starkast – ja, då vet du från och med nu hur du ska hantera det. Att borsta tänderna hjälper dig att minska sötsuget – utnyttja det!