Hur ofta byter du tandborste?

Det viktigt att alltid ha en bra tandborste som inte är för sliten. Så fort den börjar se sliten ut så är det dags att byta ut den. Om du har en eltandborste kan du enkelt bara byta ut själva borsthuvudet men om du har den klassiska manuella varianten får du helt enkelt köpa en ny.

Vi brukar rekommendera att man byter ut sin tandborste efter 4-6 veckor. Om din tandborste blir utsliten betydligt tidigare än så, ja då borstar du förmodligen på fel sätt. Det vanligaste misstaget är man trycker borsten för hårt mot tänderna.

Det finns tanborstar som är olika hårda i själva borsten. Testa olika varianter och hitta en som är lagom hård för dig. Om den är för hård börjar det ofta att blöda i tandköttet. I bland vänjer man sig och vissa tycker om att ha en hård tandborste. Börja med en ”medium” så kan du sedan byta till en hårdare eller mjukare och hitta en borstvariant som känns bekväm för dig.

Om du har en av de lite dyrare varianterna av eltandborstar så varnar den om du borstar för hårt. På så sätt håller tandborsthuvudena längre och du riskerar inte att skada dina tänder och tandkött genom att borsta för hårt.