Hjälp barnen att borsta!

Visst är det roligt och skönt när barnen lär sig att själva borsta tänderna. Hur kul det än är så bör du ända hjälpa till – du kan inte lite på att barnen borstat igenom samtliga tänder.

Det bästa sättet att först låta barnen borsta tänderna själva. Det är viktigt att uppmuntra och att ”utbilda” barnen i tandborstandets ädla konst. Det är därför de ska försöka själva först. Titta gärna hur de gör och kom med små tips, men kritisera absolut inte. Barnen ska tycka att det roligt att borsta tänderna och förstå att det är viktigt.

När de har borstat en stund är det dags för en vuxen att ta över tandborsten. Ta gärna lite ny tandkräm på borsten för det är vanligt att barnen suger i sig den och sväljer ner den. Det är därför barn inte ska använda tandkräm med flour i; det börjar man först med när de har lärt sig att spotta ut tandkrämen i stället för att svälja ner den.

När du borstar dina barns tänder är det bra om du samtidigt berättar för barnet vad du gör.

– Nu borstar jag på insidan av tänderna.

– Nu bostar jag bort tandtrollen mellan tänderna.

På så vis lär sig dina barn hur man borstar sina tänder, samtidigt som du själv får en rolig och mysig stund tillsammans med barnen.

Det är viktigt att barn lär sig tidigt att tandborstning är något bra och kul. Testa gärna att köpa roliga tandborstar med till exempel Disney-figurer eller tandborstar i roliga färger. Det är små detaljer som kan göra stor skillnad! Lär man sig att ta hand om sina tänder redan som barn så ökar chanserna betydligt att man får bra tänder som vuxen!

Ta ditt ansvar som förälder och överför dina kunskaper till nästa generation. Har du själv dåliga tänder? Ja, då vet du att det är både dyrt och smärtsamt – låt inte dina barn få uppleva samma sak!